Siirry pääsisältöön

Teemaan sopivat

Olen flunssassa. Tämä on sekä erityisen hyvä että erityisen huono aika juoda teetä. Sitä tarvitaan, ja silti ei kannata tuhlata mitään pientä pakkausta spessumaisteluherkkuja, kun ei kuitenkaan maista. Valitsin ison, vasta korkatun pakkauksen TeeMaan valkoista teetä. Koska en ole joku muu, en nyt muista mikä sen nimi oli. Premium-jotain, valitse tämä kun haluat rauhoittua -jotain. Mietoa valkoista teetä. Istun sängyssäni niistämässä ei-enää-vaippakäytössä olevaan harsoon vieressäni teekannu, termari täynnä juuri oikeanlämpöistä vettä ja pari TeeMaan esitettä. (Sekä puoli pussia sipsejä, ettei menisi liian vakavaksi. Minulla on tämmöinen kerettiläinen tapa syödä joskus teetä juodessani.)

Tykkään näistä TeeMaan ("tee-elämäsi paras valinta!") esitteistä. Toisen nimi on Infoa teestä ja toisen Johdatus gongfu-teehen. Ne on kirjoittanut  Mika Hannola, joka on myös ottanut osan valokuvista. Nämä ovat aivan erinomaisia tekstejä. Minulla on sydämessäni pehmeä kohta teksteille, joissa ei ole mitään kikkailua tai tyylikeinoja tai muuta pelleilyä, vaan vain ja ainoastaan neutraalia, taitavaa asian käsittelyä. Nämä aavitosiksi taitetut printatut laput ovat sellaisia ehdottomasti. Onneksi olen säästänyt, koska luen näitä uudestaan ja uudestaan.

Opin esitteistä, että tee "kuvastaa maailmanlaajuisesti vieraanvaraisuutta, lohtua ja mukavuutta". Juuri tältä se tuntuu. Maailman lohdullisimmat sanat ovat "mennäänkö juomaan teetä?", ja on riemukasta, kun toinen myöntyy ottamaan tarjouksen vastaan. Tee lämmittää kehoa, teenkeittämistilanne (vaikka eihän sitä keitetä -- olen taas kerettiläinen) lämmittää mieltä. Oli sitten työpäivä tai vapaa-aika, tee tekee kaiken paremmaksi. Sillä voi myös hienovaraisesti rajata seuransa, sillä yleensä lapset eivät kovin kauaa jaksa katsella aikuisia istumassa mukin ääressä. Teehetki on (luulisin) jonkinlainen terveellinen vastine tupakkatauolle: lyhyt isommasta seurasta poistuminen ja tuumaustauko, kun sellaista kaivataan.

Lapsista piti sanomani, että minulla on hiukan ristiriitaisia tunteita siitä, että Tipulainen on alkanut kovasti osallistua teehetkiin. Hän haluaa auttaa teen valmistamisessa ja jopa tosissaan istua oman kuppinsa äärellä opettelemassa tätä hienoa tapaa. Siinä saa kyllä sanoa hei hei aikuisten omalle hetkelle. Kukkanen ei yleensä teestä välitä, mutta joskus, jos saa naapurissa lainata todellisen tee-entusiastin välineitä, hän haluaa asettaa vedenkeittimeen oikean lämpötilan ja kaadella teetä astiasta toiseen. Kyllä hän vihreää teetä joskus juokin, "mutta katokin sitten ettei se ole pueria!".

TeeMaan esitteessä minulle kiinnostavin osio on se, jossa puhutaan teen vaikutuksista yleisesti (tosin palaan säännöllisesti "Teen pääluokkiin" ja "Yleisluontoisiin valmistusohjeisiin irtolehtiteelle"). On nimittäin kiinnostavaa havainnoida teen aromien lisäksi niitä tuntemuksia, joita teenjuonti tuo. Hannola mainitsee "yleisen olon kohenemisen heti juomisen yhteydessä", rentoutumisen ja "selkeän ja syvällisen mielentilan". Ilmankos tee saa ihmiset puhumaan oikeista asioista: se sisältää psykoaktiivisia aineita kofeiinia, teaniinia ja EGCG:tä, jotka "valpastavat", "vähentävät ahdistusta" ja kohottavat keskittymiskykyä ja mielialaa". Miltähän näyttäisi, jos ruotsinlaivoilla ihmiset joisivat ämpäreittäin teetä, kun haluavat vapautua ja rentoutua? Kaikki onnellisessa chàzuíssa eli "teen vaikutuksesta selkeästi muuttuneessa mielentilassa", ja tunnelma autuas kuin Vegemessuilla.

Kommentit

  1. Tykkään kovasti siitä, kun muut ihmiset tykkäävät teestä. Viikko sitten, kun meille tuli uusi työntekijä, toimistolla oli tutustumis- ja jutustelutilaisuus. Useimmat joivat kahvia, mutta panin merkille tulokkaan juovan teetä. Hymyilin sisäänpäin tyytyväisesti.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti