Siirry pääsisältöön

Omantunnon kysymykset

Haastattelija: Rakkaat kuulijat, tämäniltainen vieraamme studiossa kolkutti, painoi ja soimasi minua, kunnes suostuin ottamaan hänet mukaan. Tervetuloa, Omatunto.

Omatunto: Kiitos! Minulla on niin paljon sanottavaa!

Haastattelija: Tämähän alkaa hyvin... Haluaisin muistuttaa, että käytin eilen hyvän aikaa Hopen joululahjakeräyksen parissa, neljä lasta sai meiltä lahjan. Enkä sitten ostanut lippuja Pariisin kevään keikalle enkä teatteriin.

Omatunto: Kerro kuule vaan vielä summatkin niin tulee tarpeeksi humblebrag. Kukahan mahtoi vältellä pankkiautomaattia koko syksyn, koska ostarinnurkan uusi kerjäläinen ei ollut yhtä sävyisä kuin edellinen vakityyppi?

Haastattelija: Ei ole mun vastuulla jokainen maassaistuja! 

Omatunto: Kyllä on. Sitä paitsi mikäs se paikka olikaan minne olet menossa ensi sunnuntaina ja kuinka kauhuissasi?

Haastattelija: Edelleen: mua pyydettiin, ja se on sitä paitsi paikka jonne vasemmistointellektuellit menee ihan rennosti ja urbaanisti ja läpällä eikä yhtään järkyttyneenä. Se on vaan tavallaan feministi-standupin kehopositiivinen jatke tavallaan -- tavallaan.

Omatunto: LOL. 

Haastattelija: Huomauttaisin, että John Keats kutsui negatiiviseksi kyvykkyydeksi "kykyä kestää epävarmuutta, arvoituksellisuutta ja epäilyä". 

Omatunto: Oletko muka lukenut Keatsia?

Haastattelija: Olen lukenut kirjan, jossa lainattiin häntä. Yhtä aikaa olemassa olevien keskenään ristiriitaisten, mutta hyvien asioiden sietäminen on työn alla. Voisi tehdä itse asiassa sinullekin hyvää, niin et olisi aina niin kirotun huono.

Omatunto: Mutta enhän minä ole huono. Päinvastoin toimin parhaiten silloin, kun saan sinun olosi huonoksi.

Haastattelija: Ai ku kiva. Entäpä jos minä alan tahallani hyväksyä, etten voi kontrolloida asioita, ja luottaa siihen, että kaikki menee aivan mukavasti enkä häpäise itseäni joka sekunti uudestaan ja uudestaan ja uudestaan?

Omatunto: Uhkailetko?

Haastattelija: Jos luenkin ihan tyynenä sitä rekrysähköpostia, jossa "haluamme painottaa, että prosessin keskeytyminen kohdallasi liittyy muuttuneeseen tilanteeseen" eikä tämä johdu sinusta vaan minusta ja meidän yllättävistä sisäisistä ongelmista? Ja totean, että aina ei voi tietää, ja usein täytyy vain kellua siinä ei-tiedossa ja ei-tunteessa kuin joku... kelluva merkitsijä? 

Omatunto: Sinä et myöskään ole ihan varma, mikä se kelluva merkitsijä on. Toisaalta se kyllä kuulostaa hyvän humanistiselta.

Haastattelija: Eikö! Ajattelin, että voisin myös kirjoittaa äkkiä rohkean autofiktiivisen esseekokoelman niin kuin kaikki muutkin, ennen kuin ne menevät pois muodista.

Omatunto: Meeeelko rohkeaa tehdä niin kuin kaikki muut. 

Haastattelija: Ehkä mietin tätä vielä. Kello onkin jo sen verran, että kiitos vain napakanmittaisesta vierailusta ohjelmassamme "Vieraita, jotka eivät ymmärrä poistua", Omatunto! Haluatko vielä saada viimeisen sanan sinne kuulijoiden suuntaan?

Omatunto: Kyllä vain. Osaan ulkoa teidän alhaiset vaikuttimenne ja ylenkatson hiljaa teidän pikkumaisia tunteitanne ja heikkoja valintojanne. Unettomina öinä, kun tyynynne tuntuu olevan liian korkea tai litteä ja hiostava, minä se vain olen. 

Kommentit