Siirry pääsisältöön

Univelkaisia ajatuksia

Sieluani ovat viime aikoina liikautelleet voimakkaasti seuraavat asiat:

Voimalaitosten savupiiput aamupakkasessa. Savun kiehkurointia tahtoisin katsella aina kauemmin kuin oikeasti ehdin. Eilen työmatkabussi ajoi kiehkuroivan savupilven alapuolelta, ja katselin miten savupatsas kovertui ja kiertyi alhaaltapäin ontoksi kuin simpukankuori.

Jäiset lumikasat. Olen yleensä ainoa aikuinen, joka kiipeää lumikasan huipulle bussipysäkin vieressä. Mutta jotainhan on tehtävä siinä odottaessaan, ja korkealta sitä paitsi näkee hyvin. Lumettomana aikana tasapainottelen paljasjalkakengillä katukiveyksen reunaa pitkin. 

Muuan bussikuski, joka kuuntelee oopperamusaa ajaessaan. Otan korvatulpat pois kuullakseni paremmin.

Nypynpoistaja. En mielelläni silitä tekstiilejä, mutta nypynpoistamista rakastan, koska vähällä vaivalla saa isoja muutoksia kuluneisiin kirpparivaatteisiinsa. Paras efekti on kirjavien lapasten nypynpoistamisessa, kun niiden värit kirkastuvat ihan silmissä.

Leena-Maija Rossin melkein naurettavan vaikea ja korkealentoinen kirja Muuttuva sukupuoli, jossa tähän mennessä on puhuttu ainakin performatiivisuudesta ja Butlerista. Tällaisia luin aikanaan sukupuolentutkimuksen tenttikirjoina, mutta omalla ajalla lukeminen on paljon rennompaa, kun voi vain suorastaan rypeä sanoissa ja oudoissa, akateemisissa ja kuivissa sanomisen tavoissa vailla paineita hahmottaa ja osata toistaa sisältö omin sanoin. "Tarkastellessani Butlerin oman tekstin kerrostuneita siteerauksia (joita ei aina ole suinkaan edes merkitty mitenkään selvästi) hänen kirjoittaessaan sukupuolesta ja seksuaalisuudesta performatiivisina tuotoksina vihjaan samalla joihinkin hyödyllisiin tuloksiin, joita on seurannut niistä väistämättömistä diskursiivisista pyörteistä ja merkitystuotannon hämmennyksistä, joita Butlerin ajatusten uudelleensovittamisesta on seurannut." Diskursiiviset pyörteet ja merkitystuotannon hämmennykset! Kuinka olinkaan teitä kaivannut!

Ajatus siitä, mitä kolmoskerroksen kiinanpalatsikoirarouva tekee iltaisin rotukoirilleen: harjaa hampaat, kampaa turkin ja jättää hauvat kirjapinon alle litistymään seuraavaa päivää varten.

Kommentit