Siirry pääsisältöön

Tunteiden palvelumuotoilijat

Vihaan kaikenlaista pelleilyä, mutta rakastan pellejä -- de-eskaloijia, halveksittuja puurtajia, väsymättömiä Attilio de Giovanni -höpöttäjiä, jotka tarkkailevat ilmapiiriä ja lukevat tilannetta kuin sanomalehteä. Pelkät sarjakuvat. 

Pelle on yhteisön stressiä purkava hahmo, jolle tiuskitaan ja jota eksät haluavat kasvattaa, mutta joka silti/siksi kannattelee koko yhteisöä. Ai lääkkeissä menee päiväykset ja nytkö ajattelit ottaa ne kaikki ennen kuin vanhenevat? Ok, mutta mikrossa on ruokaa, ja kutitan ellet nouse siitä ja äkkiä. Yksi? Kaksi? Kol- 

Sallin kammeta itseni lokapilvien ja peiton alta Sirkus Finlandian takuuvarmaan näytökseen -- tässä vaiheessa elämää sitä arvostaa sitä, että tietää mitä saa.

Ja että se on kunnollista: Unkarilainen Angelika Varga ruoski menemään sanomalehtiä silpuksi ja neilikoita poikki kiitollisen vapaaehtoisen jalkojen välistä, ja hän oli jännityksestä huolimatta muistanut pukea nahkahousunsa jalkaankin, toisin kuin kaikki muut naiset. Trapetsitaiteilijat varisivat turvaverkkoon kuin omenat. Kimallefrakkitirehtööri jutteli mukavia, kun pikeepaitaäijät siivosivat flamencohevosen kuolaa. Joutsenmainen käsilläseisojamies oli ihana ja yksin ja jotenkin traaginen. Kuin suoraan sirkuselokuvasta.

Yleisön ei anneta pieneksikään hetkeksi herpaantua, kun ammattilaiset ovat liikkeellä (looking at you, Kalasataman superlaimea Valon juhla). Mutta rakastan klovneja vuodesta toiseen eniten, koska heiltä saa sopivasti annosteltuja yllätyksiä tässä perinteiden valtakunnassa. Venäläinen Trio Without Socks muuntui metsästyseurueeksi, valokuvaajiksi ja hyttysiksi, ja minä uskoin kaiken. 

Ja kun yleisön stressi käy liian suureksi -- putoaako lautanen tai akrobaatti ja räsähtää sirpaleiksi, kieltäytyykö kissa -- klovnit ilmestyvät paikalle helpottamaan oloa täsmälleen oikealla hetkellä. Sillä he tuntevat workflow'n alusta loppuun ja lopusta alkuun ja eläytyvät yleisön kipuihin ja huoleen, vaikka ymmärtävät olla paljastamatta sitä. Klovnit maadoittavat meidät ja tekevät meistä taas kokonaisia.

Vuodesta toiseen aitiosta nostetut iskäfaijat toppatakeissaan näyttävät samalta klovnien piinatessa heitä.

Kommentit