Siirry pääsisältöön

"Tunteellista eilispäivän orjuutta": L. M. Montgomeryn "Tiedän salaisuuden"

Tänä sairastuttavan etäisyyden ja hiljaisuuden ja katkeilevien epäyhteyksien aikana väkivaltaisinta on pysyä vaiti ja säännöstellä läsnäoloaan. Mutta on sadankin vuoden takaisissa kanadalaisnovelleissa usein toistuvana teemana torjunnan loukkaama mykkä ylpeys. Ja toisaalta itsepintainen rakkaus kaikkea tuttua tai kävelyetäisyydellä olevaa kohtaan. Ja melkein järjenvastainen uskollisuus annetuille lupauksille.

Runotyttöjen ja Annojen jälkeen olen aikuisena lukenut muutakin L. M. Montgomeryn tuotantoa, nyt viimeisimpänä postuumisti kootun novellikokoelman Tiedän salaisuuden (The Doctor's Sweetheart and Other Stories 1979, suom. Marja Helanen-Ahtola 1981). Jos nautit romantiikkasi mieluiten vanhana suolana -- etkä esimerkiksi avarassa maailmassa seikkailemisena tai laastarisuhteiden ketjuttamisena ad ridiculum et nauseam (eller nånting) -- tämä on niiiiin sulle.

Toki kirja silti saa välillä ähkäisemään: turhautumisesta, kauhusta ja närkästyksestä.

  • Heteropari on rakastanut toisiaan aina, aina, mutta sitten mies tekee jotain, ja nainen (yleensä aina hän) varmistaa, ettei koskaan enää koe samaa kipua, ja lähtee pikaistuksissaan pois. Leppymättömät tunnit muuttuvat vuosikymmeniksi. Sitten ehkä kirkassilmäinen lapsi kysyy jotain viatonta, tai ehkä mies on kuolemaisillaan hetken, jotain, mutta joka tapauksessa nainen oivaltaa olleensa täysin väärässä ja peruu kaikki toiveensa ja vaatimuksensa. Ja myrsky-yössä he ryntäävät äärimmäisen tyydyttävästi toistensa luo! Eivätkä, ehkä, toista samaa kaavaa enää seuraavassa riidassa.
  • Tai: Mies on kosinut naista joka vuosi tämän syntymäpäivänä ja saa aina rukkaset (koskapa nainen ei rakasta häntä). "Tuntia myöhemmin Susan tunsi itsensä kerrassaan petetyksi. Elleryllä ei näyttänyt olevan pienintäkään aikomusta kosia." Nainen oivaltaa mitä on menettämässä (sekä sen, että täytti juuri 30) ja suostuu seuraavalla kerralla, joka tulee onneksi jo samana kesänä. 
  • Toinen mies kosii toista naista paljon tiheämmin: "Jos sen piti tulla, sitä parempi mitä sukkelammin se olisi ohi. Josephine tiesi kokemuksesta, ettei Davidia käynyt johdattaminen toisiin asioihin kaikesta tämän ujoudesta huolimatta silloin kun tämä pääsi runouteen asti." Hänkin saa aina rukkaset (koskapa nainen pitää häntä hiukan naurettavana eikä tahdo luopua vapaudestaan). Nainen käy miehen luona hoitamassa tämän sairastunutta sukulaista. Nainen siivoaa miehen taloa kolme viikkoa, alkaa sääliä miestä ja päättää lopulta naida tämän. Jotta voi jatkaa siivoamista antamatta aihetta juoruihin.
  • Nainen palauttaa miehen sormuksen, koska on saanut kasvoihinsa arven. Miehestä tulee naisvihaaja.
  • Nainen naitetaan isänsä liikekumppanille jonkinlaisena kaupanpäällisenä. Hän suunnittelee karkaavansa todellisen rakastettunsa luo. Mutta muuan 15-vuotias incel on vihdoin löytänyt hänessä puhtaan naisen, jota idealisoida. Pojan äiti oli jättänyt isän, ja poika ja isä ovat sittemmin olleet leppymättömiä naisvihaajia. Nainen polttaa rakastetulleen kirjoittamansa kirjeen. Incel itse on juuri lähdössä grand tourilleen Eurooppaan oppimaan miesten tavoille.  

"-Tästä lähtien minä kunnioitan teidän vuoksenne kaikkia naisia!
-Entä jos, Beatrice sanoi hyvin hiljaisella äänellä, - entä jos minä pettäisin ihannekuvan, joka sinulla minusta on... "

  • Kolmikymppinen maalaistohtori ja murrosikäinen tyttölapsi ovat rakastuneet. Kuukautta ennen tytön 16-vuotispäivää he kihlautuvat. Mutta tytön hirveä, tunteeton, julma suku riistää hänet kaupunkiin, kouluttaa hänet, esittelee hänelle maailmaa ja estää häntä tapaamasta rakastamaansa aikuista miestä viiden vuoden ajan. Täysi-ikäistyttyään 21-vuotias tyttö palaa takaisin ja rakkaustarina päättyy... onnelli...sesti...

  • Miehen pelottava koira ajaa katolle vanhanpiian ja leskirouvan. Mies ottaa tikkaat pois ja odottaa, kunnes jompikumpi suostuu kosintaan. "-Jos päästät meidät alas ja lupaat hankkiutua eroon tuosta koirasta, ennen kuin minä muutan tänne, menen kanssasi naimisiin, Isaac, minä sanoin. -Mutta saat kyllä jälkeenpäin sitä vielä katua." Toinen naisista lupaa olla levittämättä tietoa nöyryytyksestä hartauskokouksessa. Lupaus pitää vain, koska tuore morsian saattaisi kertoa kaikille vanhanpiian tuuhean otsatukan olevan irtolisäke. Tiedän salaisuuden.

Kommentit